Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων

Ανακοινώθηκε η δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 σεχετικά με τις Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Δράση «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων» έχει ως κύριο στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη και αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων, προκειμένου τα απόβλητα ύστερα από επεξεργασία να μπορούν να επανεισαχθούν στον κύκλο παραγωγής και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες, υλικά ή ουσίες με σκοπό να εξυπηρετήσουν και πάλι είτε την αρχική τους χρήση είτε άλλες χρήσεις. Σύμφωνα με το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Ε.Π «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ορίστηκαν οι δεκατρείς περιφέρειες της χώρας οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως εξής:

• Περισσότερο Αναπτυγμένες: Αττική, Νότιο Αιγαίο.

• Περιφέρειες σε Μετάβαση: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα

• Λιγότερο Αναπτυγμένες: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΗΣ

Οι στόχοι της δράσης είναι οι επόμενοι:

• ο προσανατολισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της διαχείρισης/ εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και η κάλυψη της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις (υποδομών και εξοπλισμού) που προβαίνουν σε ορθολογικές πρακτικές εργασιών ανακύκλωσης στα πλαίσια αξιοποίησης οικονομικά ανακυκλώσιμων υλικών,

• η προώθηση και ενσωμάτωση υψηλής τεχνογνωσίας/ τεχνολογίας (π.χ. Key Enabling Technologies) στον παραγωγικό ιστό της χώρας,

• η ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά,

• η ενίσχυση της παραγωγής εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών

 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Ο προϋπολογισμός της παρούσας Δράσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των €40.000.000 (Δημόσια Δαπάνη). Το 65 % του προϋπολογισμού κατανέμεται σε Υφιστάμενες και το 35% σε Νέες επιχειρήσεις. Η κατανομή του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες της χώρας και στις κατηγορίες ενισχυόμενων επιχειρήσεων έχει ως εξής:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΡΑΣΗΣ

Επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης είναι οι υφιστάμενες και οι νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ως εξής:

• Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β΄ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2019 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

• Νέες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β΄ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Δράσης.  

 

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν στον Στρατηγικό Τομέα Προτεραιότητας «Περιβάλλον» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)». Τα επενδυτικά σχέδια για να είναι επιλέξιμα θα πρέπει να εξυπηρετούν την άσκηση μιας ή περισσοτέρων από τις οικονομικές δραστηριότητες που περιγράφονται στο Παράρτημα – Επιλέξιμες Δραστηριότητες (ΚΑΔ) και για τις οποίες τεκμηριώνεται από τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις ότι λαμβάνουν χώρα εργασίες επεξεργασίας, ανάκτησης και αξιοποίησης αποβλήτων (κατηγοριοποίηση δραστηριοτήτων βάσει: α) της 4ης Ομάδας Έργων- Συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών (εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων με α/α: 2, 3, 4, 7α, 7β, 8, 9α, 14, 17, 18, 22α και 22β), καθώς επίσης και β) τις δραστηριότητες με α/α 224, 225 και 228 της 9ης Ομάδας Έργων – Βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις της υπ’ αρ. ΔΙΠΑ/οικ/37674/2016 ΥΑ (ΦΕΚ Β’2471/10.8.2016), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον απαραίτητο ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής. Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα Δράση δεν εμπίπτουν δραστηριότητες από τις οποίες προκύπτει η συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διάθεση αποβλήτων ως μοναδικές ενέργειες.

 

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν δυνάμει υπό ένταξη, στη παρούσα Δράση, δραστηριότητες που προβαίνουν σε εργασίες αξιοποίησης αποβλήτων δύναται να εκτελούν πέραν της αξιοποίησης και ανάκτησης και λοιπές εργασίες διαχείρισης/εναλλακτικής διαχείρισης επιλέξιμες για την παρούσα Δράση ενέργειες είναι οι εξής:

1. Συλλογή: Συγκέντρωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής διαλογής και της προκαταρκτικής αποθήκευσης αποβλήτων.

2. Μεταφορά: Το σύνολο των εργασιών μετακίνησης αποβλήτων ή/και ειδικών ρευμάτων υλικών από τα μέσα συλλογής στους χώρους ανάκτησης.

3. Προσωρινή αποθήκευση: αποθήκευση εν αναμονή επεξεργασίας, ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων, το μέγεθος και τη διάρκεια αποθήκευσης και το στόχο της συλλογής.

4. Επεξεργασία: κάθε είδους εργασία προετοιμασίας πριν από την ανάκτηση.

5. Ανάκτηση: οποιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι απόβλητα εξυπηρετούν ένα χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας.  

 

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Όλες οι κατηγορίες αποβλήτων όπως αυτές περιγράφονται στον κατάλογο αποβλήτων: α) του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που εγκρίθηκαν με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 49 της 15.12.2015 «Τροποποίηση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που κυρώθηκαν με την 51373/4684/ 25−11−2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 4342/2015», καθώς επίσης και β) της υπ’ αρ. 62952/5384 αρ. ΚΥΑ έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ), σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 4342/2015. (ΦΕΚ 4326/Β/30.12.2016).  

 

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

Κατά τη διαμόρφωση από την επιχείρηση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των αιτούμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερος των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€400.000) και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσόν των τριών εκατομμυρίων ευρώ (€3.000.000), για διάστημα μέχρι δεκαοχτώ (18) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Επισημαίνεται ότι έργο τουλάχιστον ίσο με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στους πρώτους οκτώ (8) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής του. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.  

 

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Οι μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης ανά μέγεθος επιχείρησης και ανά κατηγορία Περιφερειών και ανά κατηγορία επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, έχουν ως ακολούθως:

Οι Περιφέρειες της χώρας διακρίνονται στις κάτωθι 4 κατηγορίες:

• Κατηγορία 1: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Β. Αιγαίο

• Κατηγορία 2: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα

• Κατηγορία 3: Νότιο Αιγαίο, Αττική (Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι)

• Κατηγορία 4: Αττική (Κεντρικός τομέας Αθηνών, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική)  

 

ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% των επιλέξιμων δαπανών, είτε μέσω ιδίων πόρων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης, και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης/στήριξης, για τις δαπάνες που επιχορηγούνται. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή / και δάνειο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί δάνειο θα πρέπει να έχει τη μορφή τραπεζικού δανείου ή ομολογιακού δανείου εκδιδομένου σε δημόσια ή μη εγγραφή, ή δανείου από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, τριετούς τουλάχιστον διάρκειας. Επιτρέπεται η χρήση του αλληλόχρεου λογαριασμού, εφόσον υπάρχει ξεχωριστή πράξη στον εν λόγω λογαριασμό, από την οποία να προκύπτει ότι το δάνειο προορίζεται για την υλοποίηση της επένδυσης, με σαφή αναφορά των όρων σύναψης του δανείου.  

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψηφίους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης. Αιτήσεις χρηματοδότησης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΠΣΚΕ, δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν.

 

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 07/09/2020 και ώρα 17.00 και λήξης η 06/11/2020 και ώρα 17.00.

 

Σχετικά αρχεία:

Πρόσκληση Περιβαλλοντικές Υποδομές

ΕΠΑνΕΚ Παράταση Υποβολής Αιτήσεων

Ας Ξεκινήσουμε

    Είμαι , ο κλάδος εργασίας μου είναι

     

    απασχολώ υπαλλήλους και έχω ετήσιο κύκλο εργασιών

    Επικοινωνία

    Μιχαλακοπούλου 195, Τ.Κ. 115 27, Αθήνα
    Τηλ: 210 777 00 21 / 71
    Fax: 210 777 00 80
    info@skaegis.gr

    cert_1
    acca_1
    minfin_1

    Copyright 2023 S.K. AEGIS Ltd.©  All Rights Reserved
    created by Quantum Business & IT Solutions
    maintained internally