2η Προκήρυξη των Καθεστώτων «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και των «Νέων ανεξάρτητων ΜΜΕ» του Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4399/16

Δημοσιεύθηκε η 2η προκήρυξη του καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 30η Ιουνίου 2018 και η 2η προκήρυξη του καθεστώτος «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 15η Δεκεμβρίου 2018, εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του καθεστώτος.

Παράλληλα, μετά από παράταση οι υποβολές αιτήσεων υπαγωγής του καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 θα ολοκληρωθούν  στις 7 Μαΐου 2018 .

Στον Αναπτυξιακό Νόμο υπάγονται επενδυτικά σχέδια από σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, με την εξαίρεση ορισμένων δραστηριοτήτων.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Επίσης, το ελάχιστο ύψος επενδυτικού σχεδίου για τις Κοινωνικές συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) καθορίζεται στις 50.000€.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

  • Δημιουργία νέας μονάδας
  • Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
  • Διαφοροποίηση παραγωγικής διαδικασίας
  • Θεμελιώδης αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας
  • Απόκτηση στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει τη λειτουργία της υπό προϋποθέσεις

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΧΠΕ

 

ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ:

Επιχορήγηση (στο 70% των ανώτατων ποσοστών του ΧΠΕ για τις Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων του άρθρου 12), Leasing , Φοροαπαλλαγή, Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Τα είδη ενισχύσεων παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, που έχουν συσταθεί προ 7ετίας, για να μπορέσουν να λάβουν επιχορήγηση ή επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον για μία διαχειριστική χρήση κέρδη.

Επιπλέον περιορισμοί

  • Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να φτάσει έως τα 5εκ ευρώ,
  • Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά τα 10εκ ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20εκ ευρώ για το σύνολο των συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων

1.« Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ » Νόμου 4399/2016

Δικαιούχοι – Σκοπός:

Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νεοσύστατες (έως 7 έτη από την ίδρυση) ή σε υπό ίδρυση ανεξάρτητες ΜΜΕ που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού,

β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού,

γ. το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο  ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Το ως άνω μισθολογικό κόστος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη μόνο αυτοτελώς και όχι σε συνδυασμό με τις περιπτώσεις α” ή/και β”.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΩΝ

Από 4 Απριλίου 2018 έως 17 Σεπτεμβρίου 2018

Είδη Ενίσχυσης:

Επιχορήγηση (στο 70% των ανώτατων ποσοστών του ΧΠΕ εκτός των Ειδικών Κατηγοριών Ενισχύσεων του άρθρου 12 που δικαιούνται το 100% του ΧΠΕ), Leasing , Φοροαπαλλαγη, Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

Προϋπολογισμός: Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα  120.000.000 ευρώ, που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 30.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Σημειώνεται ότι ως Νέες Ανεξάρτητες Επιχειρήσεις θεωρούνται οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) Είναι νέες. Για τις ανάγκες του παρόντος «Νέες ΜΜΕ» λογίζονται οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν έχει παρέλθει επταετία από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο Γ.Ε.Μ.Η. ή στο οικείο μητρώο και δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης, εκτός εάν η καθεμία από τις συγχωνευθείσες εμπίπτει στον περιορισμό της επταετίας.

Δεν χαρακτηρίζονται ως «Νέες ΜΜΕ», οι ΜΜΕ του προηγούμενου εδαφίου, οι οποίες ελέγχονται από μετόχους επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ίδια ή σε όμορες αγορές,

β) δεν είναι συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιπλέον δεν συνδέονται μέσω φυσικών προσώπων με μεγάλη επιχείρηση, ανεξαρτήτως αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Στις ομάδες φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού, προσμετρώνται επίσης και οι συγγενείς α’, β’ βαθμού και οι σύζυγοι αυτών.

Δικαιούχοι για εν λόγω καθεστώς είναι, επιπλέον, οι νέες ΜΜΕ στην εταιρική σύνθεση των οποίων μετέχουν και φυσικά πρόσωπα που διατηρούν μικρή ατομική επιχείρηση, εφόσον η τελευταία δεν είναι συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη με άλλες επιχειρήσεις.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ( ΑΡΘΡΟ 12)

Για να μπορεί μια επιχείρηση να λάβει ποσοστό επιχορήγησης στο 100% για το Καθεστώς των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ, θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί σε τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εξωστρεφείς ΜΜΕ: Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν τουλάχιστον 10% αύξηση της εξωστρέφειας κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία, είτε 5% εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών τους το τρίτο έτος, είτε χωρίς αύξηση εφόσον οι εξαγωγές καταλαμβάνουν περισσότερο από το 85% του κύκλου εργασιών το 3ο έτος πριν την υποβολή του σχεδίου τους
  • Καινοτόμες ΜΜΕ: με κατ’ ελάχιστον 10% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών να καταλαμβάνουν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
  • Ανεξάρτητες ΜΜΕ που μετά την έναρξη ισχύος του νόμου (22-6-2016) προχώρησαν σε διαδικασία συγχώνευσης είτε με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέας εταιρείας – εκτός εξαγοράς
  • Αύξηση απασχόλησης σε ΜΜΕ τουλάχιστον κατά 10% κατά την τελευταία τριετία
  • Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ) του Ν.4019/2011, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν.4384/2016.
  • Επενδυτικά σχέδια τα οποία υλοποιούνται σε τομείς ΤΠΕ (Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνίας) και Αγροδιατροφής
  • Επιχειρήσεις οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους όπως προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
  • Επιχειρήσεις που υλοποιούν το επενδυτικό τους σχέδιο σε Β.Ε.Π.Ε., Ε.Π, Ε.Π.Ε.Β.Ο, Θ.Υ.Κ.Τ. και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης.
  • Επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικό σχέδιο σε ειδικές περιοχές του όπως αυτές ορίζονται σε σχετικό παράρτημα του νόμου (ορεινές, μειονεκτικές, με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με πληθυσμιακή μείωση, νησιωτικές, παραμεθόριες).
  • Είναι επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ιδίως: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος.

2 « Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού » Νόμου 4399/2016

Δικαιούχοι – Σκοπός:

Σκοπός του καθεστώτος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ενισχύσεων περιορισμένου εύρους με ιδιαίτερα απλοποιημένες διαδικασίες. Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος θα ενισχυθούν με φορολογικές απαλλαγές δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση. Το συγκεκριμένο καθεστώς είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για επιχειρήσεις που επιθυμούν ταχεία ένταξη, με ελάχιστα κριτήρια, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης άμεσα με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων (επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται σε δειγματοληπτική βάση). Συμβάλλει στην αύξηση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας με προφανή ανάλογα αποτελέσματα και για την ίδια την επιχείρηση.

Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων θα πρέπει να διαθέτουν την ακόλουθη νομική μορφή:

  • Ατομική επιχείρηση
  • Εμπορική εταιρία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
  • Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες
  • Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους

Επιλέξιμες Δαπάνες:

α. Μηχανολογικός Εξοπλισμός και

β. Μεταφορικά Μέσα

Είδη Ενίσχυσης:

Φοροαπαλλαγή

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΩΝ

Από 4 Απριλίου 2018 έως 15 Δεκεμβρίου 2018 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του καθεστώτος.

Προϋπολογισμός:

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

 

Ας Ξεκινήσουμε

    Είμαι , ο κλάδος εργασίας μου είναι

     

    απασχολώ υπαλλήλους και έχω ετήσιο κύκλο εργασιών

    Επικοινωνία

    Μιχαλακοπούλου 195, Τ.Κ. 115 27, Αθήνα
    Τηλ: 210 777 00 21 / 71
    Fax: 210 777 00 80
    info@skaegis.gr

    cert_1
    acca_1
    minfin_1

    Copyright 2023 S.K. AEGIS Ltd.©  All Rights Reserved
    created by Quantum Business & IT Solutions
    maintained internally