3η προκήρυξη του Καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016

Ανακοινώθηκε η 3η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016  και από την Πέμπτη 27/12/2018 δύνανται οι επενδυτικοί φορείς να υποβάλλουν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ( ΠΣΚΕ ) τα αιτήματα υπαγωγής των επενδυτικών τους σχεδίων, στο εν λόγω καθεστώς. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων είναι η 29η Νοεμβρίου 2019.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 350.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 140.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 210.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγή.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων θα πρέπει να διαθέτουν την ακόλουθη νομική μορφή:

  • Ατομική επιχείρηση
  • Εμπορική εταιρία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
  • Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες
  • Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους

Στον Αναπτυξιακό Νόμο υπάγονται επενδυτικά σχέδια από σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, με την εξαίρεση ορισμένων δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΩΝ

Από 27 Δεκεμβρίου 2018 έως 2 Σεπτεμβρίου 2019.

ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ:

Επιχορήγηση (στο 70% των ανώτατων ποσοστών του ΧΠΕ για τις Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων του άρθρου 12), Leasing , Φοροαπαλλαγή, Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

Τα είδη ενισχύσεων παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Επίσης, το ελάχιστο ύψος επενδυτικού σχεδίου για τις Κοινωνικές συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) καθορίζεται στις 50.000€.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

  • Δημιουργία νέας μονάδας
  • Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
  • Διαφοροποίηση παραγωγικής διαδικασίας
  • Θεμελιώδης αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας
  • Απόκτηση στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει τη λειτουργία της υπό προϋποθέσεις

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΧΠΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, που έχουν συσταθεί προ 7ετίας, για να μπορέσουν να λάβουν επιχορήγηση ή επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον για μία διαχειριστική χρήση κέρδη.

Επιπλέον περιορισμοί

  • Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να φτάσει έως τα 5εκ ευρώ,
  • Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά τα 10εκ ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20εκ ευρώ για το σύνολο των συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Μόνο εφόσον μία επιχείρηση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις, μπορεί να διεκδικήσει ενίσχυση  επιχορήγησης

  • Εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις: μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν την εξωστρέφειά τους, δηλαδή το λόγο αξίας των εξαγωγών τους προς τον κύκλο εργασιών τους,), είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου (Αξία Εξαγωγών/ Κύκλο εργασιών +10%, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 5% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών τους το τρίτο έτος πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, τελευταία 3 ετία
  • Καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις: μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχουν υπερβεί το 10% του συνόλου των λειτουργικών τους δαπανών, για ένα (1) τουλάχιστον έτος από τα τρία τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος,
  • Ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις: οι οποίες, μετά την έναρξη ισχύος του νόμου προχώρησαν σε διαδικασία συγχώνευσης είτε με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέας εταιρείας, αποκλειόμενης ρητά της εξαγοράς,
  • Επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησής τους: μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν την απασχόλησή τους (με βάση τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) σε ποσοστό τουλάχιστον 10% την τελευταία τριετία πριν την αίτηση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του παρόντος νόμου,
  • Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του Ν.4019/2011, καθώς και Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4015/2011.
  • Επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους τεχνολογίας, πληροφορικής, επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και αγροδιατροφής.
  • Επιχειρήσεις οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία, σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους όπως προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Επιχειρήσεις, των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε Β.Ε.ΠΕ., Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), σε Επιχειρηματικά Πάρκα Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (ΘΥ.Κ.Τ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης.
  • Επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε ειδικές περιοχές

Περισσότερες πληροφορίες στην παρακάτω παρουσίαση της 3ης Προκήρυξης του Καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας

Σχετικά αρχεία:

Συνοπτική Παρουσίαση 3ης Προκήρυξης Καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητα

Ας Ξεκινήσουμε

    Είμαι , ο κλάδος εργασίας μου είναι

     

    απασχολώ υπαλλήλους και έχω ετήσιο κύκλο εργασιών

    Επικοινωνία

    Μιχαλακοπούλου 195, Τ.Κ. 115 27, Αθήνα
    Τηλ: 210 777 00 21 / 71
    Fax: 210 777 00 80
    info@skaegis.gr

    cert_1
    acca_1
    minfin_1

    Copyright 2023 S.K. AEGIS Ltd.©  All Rights Reserved
    created by Quantum Business & IT Solutions
    maintained internally