Παρέμβαση Π3-73-2.3
«Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων»
Δημοσιεύθηκε η 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027, για ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης/εμπορίας και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, για επενδύσεις ύψους από 400.001,00 ευρώ έως και 5.000.000,00 ευρώ με πεδίο εφαρμογής το σύνολο της επικράτειας.
Αιτήσεις υποβάλλονται από 07/05/2025 ως 07/07/2025.
Προϋπολογισμός προτάσεων και ποσοστό ενίσχυσης
Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:
- Τα νησιά του Αιγαίου πλην Εύβοιας και Κρήτης: 75%,
- Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας και ηπειρωτικές περιοχές εντός ΣΔΙΜ: 65%,
- Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%, και
- Περιφέρεια Αττικής 40%.
Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ύδατος, εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, μείωση της χρήσεις αποβλήτων, σε ποσοστό από 20% και άνω του συνολικού προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης, προβλέπεται η προσαύξηση του ποσοστού ενίσχυσής τους κατά 10%.
Δικαιούχοι και επιλέξιμοι ΚΑΔ
Δικαιούχοι της Παρέμβασης Π3-73-2.3 είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό.
Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.
Ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στα γεωργικά προϊόντα.
Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους τομείς:
- Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια)
- Γάλα
- Αυγά
- Μέλι
- Αναπήνιση κουκουλιών
- Ζωοτροφές
- Δημητριακά
- Ελαιούχα Προϊόντα
- Οπωροκηπευτικά
- Οίνος
- Ξύδι
- Άνθη
- Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
- Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό
Οι δράσεις που προβλέπονται στους ανωτέρω τομείς αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων και μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων σύμφωνα με την προκήρυξη και ανάλογα με τον τομέα. Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι:
- οι μετεγκαταστάσεις και οι συγχωνεύσεις μονάδων συνοδεύονται απαραίτητα από εκσυγχρονισμό αυτών.
- οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων δεν ενισχύονται.
- η μεταποίηση της κάνναβης δεν ενισχύεται.
- η μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων δεν ενισχύεται.
- οι αιτήσεις στήριξης πρωτογενούς τομέα δεν ενισχύεται.
- οι ιδρύσεις σφαγείων δεν ενισχύονται με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές στις οποίες δύναται να ενισχυθούν ιδρύσεις σφαγείων ετήσιας δυναμικότητας μέχρι 400 τόνους κρέατος.
- οι ιδρύσεις σφαγείων πουλερικών δεν ενισχύονται με εξαίρεση τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές χωρίς περιορισμό ετήσιας δυναμικότητας.
Επιλέξιμες δαπάνες
- Αγορά οικοπέδου χωρίς κτίσμα μέχρι το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
- Κατασκευή ή βελτίωση κτηριακών εγκαταστάσεων. Είναι επιλέξιμοι οι οικίσκοι φύλαξης εμβαδού μέχρι 15 τ.μ. & η Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
- Αγορά, μεταφορά & εγκατάσταση εξοπλισμού, εφόσον τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα του για τη λειτουργία της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού εργαστηρίων.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες της επιχείρησης, εξοικονόμησης ύδατος και ενέργειας, μείωσης εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.
- Αγορά, μεταφορά & εγκατάσταση εξοπλισμού επεξεργασίας των αποβλήτων (υγρών, στερεών & αερίων) στις υφιστάμενες μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
- Δαπάνες σύνδεσης με δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, γεωθερμίας που πραγματοποιούνται εντός των ορίων του οικοπέδου υλοποίησης της πράξης.
- Αγορά καινούργιων οχημάτων είτε ειδικού τύπου που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και υγιεινή του προϊόντος (π.χ. ισοθερμικά βυτία, βυτιοφόρα αυτοκίνητα, ψυγεία) είτε μέσων εσωτερικής μεταφοράς (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά, κλπ.) και μέχρι το 10% του αιτούμενου προϋπολογισμού.
- Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC Global Standards, IFS Food Standard, GLOBALG.A.P).
- Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μελέτες σκοπιμότητας.
- Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος.
Υποβολή αιτήσεων στήριξης
Ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει υποχρεωτικά την αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) και αναρτούν τα δικαιολογητικά του Παραρτήματος Ι με τη χρήση κωδικών Taxisnet.
Η ομάδα της Σ.Κ. ΑΙΓΙΣ βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πελατών σε κάθε βήμα της διεκπεραίωσης των επενδυτικών έργων τους. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να καταρτίσουμε από κοινού το πλάνο που ταιριάζει στις επενδυτικές σας βλέψεις και ανάγκες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107770021 – 71.